Jakie są klasyczne meksykańskie dania wiosenne?
Oto kilka przykładów tradycyjnych meksykańskich dań wiosennych:
Guacamole: dip z puree z awokado, często aromatyzowany sokiem z limonki, kolendrą i innymi przyprawami.
Ceviche: danie z surowych owoców morza marynowane w soku z limonki i przyprawach, często podawane ze świeżymi ziołami i warzywami.
Grillowana kukurydza: świeża kukurydza w kolbie, grillowana i często doprawiana chili w proszku, sokiem z limonki i serem.
Pico de Gallo: świeża salsa z posiekanych pomidorów, cebuli, kolendry i soku z limonki.
Sałatka wiosenna: świeża i aromatyczna sałatka przygotowana z różnych warzyw, ziół i warzyw wiosennych, często doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
To tylko kilka przykładów wielu pysznych wiosennych dań meksykańskich, którymi o tej porze roku delektują się rodziny i społeczności. Konkretne popularne dania mogą się różnić w zależności od różnic regionalnych i kulturowych w Meksyku.